NIELS EN VINCENT BESTAAN 10 JAAR

maandag 14 februari 2005

IK HEB EEN TRUC

Zo'n twee weken geleden at ik ergens in Amsterdam met vrienden en dacht ik San van Zoete Meisjes te hebben gespot (jullie lazen het al in dit stukje). Op haar weblog is San vooral gespecialiseerd in anekdotes over geslachtsdelen en lichamelijke kwalen, en soms zelfs in combinaties daarvan. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat ermee te maken had dat ik die avond niet zomaar op haar afstapte.

Hoe dan ook. Vanavond liep ik op Amsterdam CS rond te dwalen, in afwachting van de volgende trein, en voor de Free Record Shop stond een meisje met een groot kunstacademieobject tussen haar benen op iemand te wachten. Dat zag ik wel. Dat ze stond te wachten. Meteen daarop dacht ik: dat meisje lijkt wel het meisje dat ik pas zag dat op San van Zoete Meisjes leek. En meteen daarop dacht ik: dat gebeurt me niet nog een keer. Dus ik sprak haar aan.

Ik zei: 'Jij bent San.' (Ik doe dat wel vaker. Dat ik dus iemand voor het eerst in levenden lijve zie en dat ik niet vraag: 'Ben jij X?' Nee hoor, ik zeg dan altijd heel stellig: 'Jij bent X.' Alsof de afgang er dan minder op is als het X niet blijkt te zijn. Immers, na zo'n vastberaden 'Jij bent X' móet diegene haast wel zeggen: 'Ja hoor, ik ben het.' Terwijl ik het hier zo opschrijf, heb ik ineens door dat het een truc van me is. Een truc om gezichtsverlies te voorkomen. Maar wellicht zoek ik er te veel achter.)
Ook zei ik: 'Ik ben Vincent.'
'Echt waar?' vroeg San.

We spraken elkaar een minuut of tien en dat was aangenaam. Tien minuten is net voldoende om na te gaan wie er met een zachte g spreekt en wie niet, en om iemand te vragen wat hij voor Valentijnsdag heeft gekocht voor zijn echtgenote, en meer nog: hoe hij haar indertijd ten huwelijk vroeg. 'Het is tenslotte Valentijnsdag,' zei San, 'dan mag je zulke dingen vragen.'

Ik vind het Heel Stoer van mezelf dat ik San heb durven aanspreken. En dat San er niet op kon komen hoe oud ze nu precies was. Soms is dat helemaal niet erg, je leeftijd vergeten.

Nu ga ik snel naar mijn echtgenote toe. Het is tenslotte Valentijnsdag. Dan mag dat.

V.

0 Comments:

Een reactie posten<< Home