dinsdag 17 juni 2008

VOORUIT DAN MAAR

Gisteren hoorde ik in het journaal dat Albert Heijn gaat experimenteren met een nieuwe betaalmethode. Een Albert Heijn-vertegenwoordigster kwam aan het woord en vertelde glunderend dat je voortaan slechts je 'vingertip' hoefde te gebruiken en dat dan alles goed kwam. Ja, maar dat ging toch zomaar niet? Met je 'vingertip'? Is het niet gewoon vingertóp? Met een o dus? Ik begon me op te winden, want je hebt me algauw op de kast als je de taal misbruikt, maar ze ging gewoon door. Ik hoorde haar wel vier keer 'vingertip' zeggen en de rest van het bericht ontging me geheel.

Ik ben uiterst tolerant, jullie kennen me niet anders, maar wie 'vingertip' zegt, vindt in mij geen vriend. Ik zat aan het avonddiner terwijl dat journaal bezig was, maar ik schoof het bord aan de kant, sprong op (er zijn helaas geen beelden van) en zag nog nét hoe de vertegenwoordigster eruitzag. 'Jou krijg ik nog wel,' zei ik, en Elsie suste nog 'kom, kom', maar de avond was goed verziekt.

Het heeft me nog de hele dag dwarsgezeten. Vanavond keek ik op Google (ik zeg altijd dat ik 'kijk op Google', nooit dat ik 'googel' - mensen die me zeggen dat ze iets 'hebben gegoogeld' kijk ik altijd een beetje meewarig aan, maar daar kan ik maar beter mee stoppen, wil ik niet als De Grote Meewarige door het leven gaan) (waar was ik? Ik keek dus op Google) hoe vaak 'vingertip' voorkwam, en dat viel me nog niet mee. 2270 keer. 'Vingertop' won het ruimschoots, met 26.700 treffers, maar er waren toch nog een boel dwazen op dat internet te vinden die zomaar 'vingertip' schreven.

En toen sloeg de twijfel toe en keek ik eens in Van Dale. En in Van Dale, dat dikke boek, bleek 'vingertip' gewoon opgenomen. Precies boven 'vingertop'. En Van Dale beweert dat de 'vingertip' de onderkant van de vingertop is. Vermoedelijk nét die onderkant die je nodig hebt bij het grote Albert Heijn-betaalexperiment.

Daar keek ik wel even van op.

V.

vrijdag 6 juni 2008

BOEKEN VOOR IN DE ZON

Gratis tip: koop de bundel Fasten Your Seat Belt. Twintig verhalen van jonge schrijvers, voor de lage prijs van twaalf euro en vijftig cent, allemaal leuk en spannend, maar mijn verhaal is het best, dat snappen jullie. Gisteren was de presentatie, flessen champagne werden ontkurkt, en later op de avond was iedereen tevreden met het resultaat. Ideaal boek om mee te nemen op vakantie. Op Schiphol moet je zo ongeveer blind zijn wil je het niet zien liggen.

Over vakantie gesproken, ik ga er even twee weken tussenuit. Ook in de koffer:

Ik Jan Cremer 3 - Jan Cremer
Kafka aan het strand - Haruki Murakami
Verzameld Werk - Giorgio Bassini
Black Swan Green - David Mitchell
The Road - Cormac McCarthy
Jonathan Strange & Mr. Norrell - Susanna Clarke

Morgen begint het EK. Ik zal tot en met de kwartfinales de wedstrijden bekijken in een Franse kroeg, waar de klanten om acht uur des ochtends beginnen met een pastis. Gelijk hebben ze. Tegen de tijd dat het erom gaat spannen zal ik terug in Nederland zijn. En dan zal er gewonnen worden.

N.

maandag 2 juni 2008

IK HEB SCHIJNBAAR EEN LITERAIRE THRILLER GESCHREVEN

Uit de 29ste Vrij Nederland Detective & Thriller Gids, over Betamax:

‘Merkwaardig, soms poëtisch proza (met hier en daar zelfs gedichten) van Niels Carels dat weliswaar een crimineel thema heeft, maar toch eerder in het literaire dan in het spannende genre thuishoort. Met veel vaart geschreven, in zeer uiteenlopende stijlen.’

Merkwaardig proza. Ik bezie dat als een compliment.

N.