NIELS EN VINCENT BESTAAN 10 JAAR

dinsdag 2 september 2003

EVALUATIE ZOMERGASTEN SEIZOEN 2003

Zondag was de laatste Zomergasten en wat mij betreft het absolute dieptepunt van dit seizoen. Henriette Maassen van den Brink bleef de hele uitzending koel, afstandelijk en zonder enige vorm van humor. Zwagerman leidde elk fragment uit met de woorden: wat is hier economie aan? Er ontstond nergens chemie, laat staan discussie. En het leek wel alsof de econome minder fragmenten had gekozen dan haar voorgangers. Voor haar overigens geen keuzefilm, dit in verband met de amateurs die Lowlands-tv uitzonden. Resultaat: een avond televisie die als hardvuur fungeerde.

Zwagerman is gewogen en te licht bevonden. Volgend jaar zal hij niet terugkeren, daar ben ik zeker van. Hij heeft noch de ervaring noch het charisma een drie uur durende uitzending, ongeacht de gast, te kunnen dragen. Zijn vragen bleven doel missen, waren meestal rechtstreeks vanaf papier gesteld en altijd té beleefd.

Het kan geen kwaad je gasten zo nu en dan het vuur aan de schenen te leggen als iets niet klopt (Van Agt’s redeloze uitval naar de teloorgang van de Nederlandse taal, maar ondertussen zijn zalvende betoog continue doorsmeden met Engelse woorden, om maar iets te noemen), of om gewoonweg iets meer te willen brengen dan een keuvelende brabbelbende. Je zag de twijfel in zijn ogen, in dat aarzelende lachje, in zijn nerveuze herschikking van zijn bladen na elk fragment. Nee, Joost, jij moet maar iets doen wat je al heel, heel lang niet meer hebt gedaan: een goed boek schrijven.

Hoe nu verder? Wie kan dit teleurstellende seizoen volgend jaar doen vergeten? Ik zou graag Jeroen Pauw willen zien als presentator. Gasten: Paul Verhoeven, Kim van Kooten, Theo Maassen, Wim Kok en Vincent en ik.

N.

0 Comments:

Een reactie posten<< Home